Jääpallo – Akilles ja Veiterä kohtaaat tänään Bandyliigan unelmafinaalissa, lue loppuottelun ennakko

Jääpallon Bandyliigassa pelataan tänään unelmafinaali, jossa kohtaavat kauden suurimmat mestarisuosikit Porvoon Akilles ja Lappeenrannan Veiterä. Molemmat joukkueet ovat olleet viime vuosina Bandyliigan kestomenestyjiä ja muutenkin joukkueet ovat toisilleen äärimmäisen tuttuja niin runkosarjasta, Suomen Cupin finaaleista ja ovat joukkueet kohdanneet toisensa myös kertaalleen Bandyliigan finaalissa. Vierasjoukkue Veiterä hakee kolmatta mestaruutta neljään vuoteen mutta Akillesta mestaruus on kiertänyt kaukaa ja vaikka joukkue onkin muuten pärjännyt hyvin viimeiset noin 10-vuotta, niin silti seura on juhlinut mestaruutta edellisen kerran vuonna 1985 eli 35 vuotta sitten. Toki Akilles on voittanut viime vuosina kaksi Suomen Cupia, mutta niillä ei juuri painoarvoa ole verrattaessa mestaruuteen ja se tiedetään myös Porvoossa. Joukkueet kohtasivat finaalissa myös 2017 ja tuolloin Veiterä onnistui altavastaajana kaatamaan Akilleksen juurikin Porvoossa, joten asetelma on sinällään jo entuudestaan tuttu.

Ennakkoasetelmat finaaliin

Porvoon Akilles

Akilles lähti kauteen suurimpana mestarisuosikkina ja joukkue onnistuikin voittamaan jo runkosarjan. Pudotuspeleissä joukkue on jatkanut vahvaa menoaan ja edennyt finaaliin odotetun vahvasti. Puolivälierissä Akilles kaatoi Oulun Luistinseuran voitoin 2-0 ja välierässä puolestaan kaatui Mikkelin Kampparit puhtaasti voitoin 3-0.

Kuva: Pekka Huovila
Casper Hänninen

Akilleksen vahvuus on tiivis puolustuspelaaminen ja se on toiminut loistavasti koko kauden. Joukkue päästi jo runkosarjassa yhdeksän maalia vähemmän kuin finaalivastustaja Veiterä ja hyvä puolustuspeli on jatkunut myös pudotuspeleissä, sillä esimerkiksi välierissä Kamppareita vastaan joukkue päästi kolmessa ottelussa vain kaksi maalia, joka on käsittämättömän vähän, kun puhutaan välieräpeleistä.

Hyökkäyspäässä joukkueen ehdoton hahmo on ollut Denis Sadakov, joka on pelannut koko kauden todella vakuuttavasti ja lentänyt yhtä tasaisesti kuin kuumailmapallo. Venäläispelaaja voitti runkosarjan maalipörssin ja sama tahti on jatkunut myös pudotuspeleissä, sillä viiteen peliin on syntynyt jo 10 maalia, joten ei ole kovin vaikea arvata kenen vastuulle maalinteko finaalissa lasketaan. Pelinrakentelussa luotetaan kokeneeseen Vile-Veikko Angeriin sekä Rolf Larssoniin, jotka ovat pelanneet koko kauden tutun vahvalla tasolla.

Lappeenrannan Veiterä

Lauantaina pelattava Bandyliigan finaali on Veiterälle jo neljäs peräkkäinen. Joukkue saalisti kaksi peräkkäistä mestaruutta 2017 ja 2018, mutta viime kaudella joukkue kärsi kirvelevän finaalitappion JPS:lle, joten joukkueessa riittää varmasti nälkää aikaisemmasta menestyksestä huolimatta. Veiterä lähtee finaaliin ehkä pienenä altavastaajana, mutta käytännössä asetelmat ovat aikalailla tasan, sillä Akilles menetti kotiedun lähes kokonaan, koska finaalissa ei ole yleisöä eikä omia faneja paikalla. Kauden aiemmissa kohtaamisissa Akilles on ollut Veiterälle hankala vastustaja, sillä runkosarjan kummastakaan kohtaamisesta lappeenrantalaiset eivät onnistuneet ottamaan voittoa.

Pudotuspelit ovat olleet Veiterälle yhtä helppo etappi kuin finaalivastustaja Akillekselle. Puolivälierissä Veiterä kukisti WP-35:n voitoin 2-0 ja välierissä puolestaan kaatui viime kauden mestari JPS voitoin 3-0, joten nyt joukkueella on kauden suurimmalla hetkellä hyvä paikka näyttää mihin se parhaimmillaan pystyy.

Joukkueen pelaajista ehdottomasti tärkein on keskikentällä operoiva Tomi Hauska, joka vastaa hyvin pitkälti joukkueen pelinrakentelusta ja mies onkin syöttänyt todella suuren osan joukkueen maaleista. Hauska pelasi jo runkosarjassa todella vahvaa peliä, mutta pudotuspeleissä vauhti on vain kiihtynyt, sillä mies on kerännyt viidessä pelissä peräti kuusitoista syöttöpistettä ja yhteensä tehot 4+16, jolla hän johtaakin koko pudotuspelien pistepörssiä.

Kuva: Topi Lainio / VMH-Huittinen

Maalinteossa Veiterälle ei ole yksittäistä syömähammasta ja tällä kaudella seura onkin nostanut vahvasti omia nuoriaan esiin ja maalintekoon onkin löytynyt aiempaa enemmän leveyttä. Vaikka nuoriso-osasto onkin ollut kauden edetessä hyvin esillä, niin silti loppukaudesta parrasvaloihin on noussut kokenut Janne Hauska, joka aloitti kauden puolustuksessa, mutta on noussut kauden edetessä jälleen omalla vahvalle tontilleen eli maalintekoon. Toinen pelaaja, jolta odotetaan maaleja on Aleksi Seppänen, joka onkin tehnyt pudotuspeleissä jo seitsemän maalia eli yhtä paljon kuin Hauska. Seppänen on kuitenkin monipuolisempi pelaaja hyökkäyspäässä eikä mies ole pelkästään puhdasverinen maalintekijä, joten hänestä on paljon hyötyä niin pelinrakentelussa kuin hyökkäyksien päättäjänä.

Bandyliigan finaali alkaa klo 18:00  ja sen voi seurata suorana Yle Areenasta ja Yle TV2:n puolelta.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.