Gee esitteli Teille vähän aikaa sitten lajia nimeltä trikkaus. Millaista se on, kun oma elämä ja intohimo on trikkaus? Otetaan siitä selvää, nimittäin Geellä oli ilo ja kunnia haastatella tamperelaista trikkaajaa, Veli-Matti ”Vellu” Saarelaa, joka on ponnistanut maailmanmaineeseen tekemällä mitä uskomattomampia hyppyjä.
Veli-Matti Saarelalla on kymmenen vuoden kokemus trikkauksesta ja hän on esiintynyt, opettanut ja kilpaillut mm. ympäri Eurooppaa, Amerikassa, Arabiemiraateissa ja Kiinassa vuodesta 2008 alkaen. Saavutuksiin kuuluvat mm. trikkauksen epävirallisten EM-kisojen, The Big Trickin, voitot vuosina 2009 ja 2011, finaali-sijoitus Suomen Talentissa 2011 esiintyjäryhmänsä Uniton kanssa sekä kutsuvieraana oleminen yli 40 trikkaustapahtumassa ulkomailla viimeisen viiden vuoden aikana.
”Trikkaus on toisille urheilulaji, joillekkin taidetta ja kaikille tapa ilmaista itseään. Trikkaajat pyrkivät luomaan mahdollisimman näyttävää liikettä kehollaan yhdistellen potkuja, voltteja ja kierteitä. Vahvimpia vaikutteita laji on saanut mm. taistelulajeista kuten capoeira, wushu ja taekwondo, telinevoimistelusta sekä katutanssista. Trikkausta voisi luonnehtia nykyakrobatiaksi, se nitoo yhteen kaiken akrobaattisen liikkeen mitä kuvitella saattaa”, Vellu kiteyttää.
Milloin Vellu on sitten itse aloittanut trikkauksen ja mistä kipinä lajiin lähti?
”Aloitin itse 12-vuotiaana vuonna 2005. Naapurini näytti minulle videon, jossa nuoret miehet hyppivät uskomattomia voltteja ja potkivat ilmaa. Se oli minusta niin hienoa että vietin samaisen illan kotona googlettaen tietoa volteista ja satuin löytämään internetistä silloisen suomalaisen trikkausaiheisen keskustelupalstan trikit.netin sekä paljon muutakin tietoa lajista. Siitä innostuneena lähdin takapihalleni kokeilemaan voltteja lumihankeen.”
Trikkaus on Veli-Matti Saarelalle elämäntapa. Jokainen urheilija ja treenaaja varmasti miettii välillä, mistä saada ainainen kipinä ja tahdonvoima treenaamiseen ja harjoitteluun. Mistä Vellu saa kipinän ja tahdonvoiman ja mitkä ovat hänen harjoittelumetodinsa? Miten Vellu saa 100% latauksen tempun tekemiseen tai itse kilpailuun?
”Minulla on aina ollut tapana ajatella, että jos olen jossain hyvä, niin itseni motivoimisessa. Koska minulla ei ole koskaan ollut valmentajaa, on kaikki palo ja halu treenaamisen aina lähtenyt suoraan minusta itsestä ja sydämestäni. Aloittaessani treenaamaan halusin tietää miltä tuntuu kun keho ja mieli on niin pitkälle treenattu että pystyt milloin vaan tekemään mitä uskomattomampia temppuja. Voisin kirjoittaa itsensä motivoimisesta vaikka monen kirjan verran, mutta ehkä sille tulee vielä olemaan oma aikansa ja paikkansa. Harjoittelumetodini on treenata joka kerta mahdollisimman tehokkaasti. Siitä ei ole apua jos on salilla 10 kertaa viikossa, mutta ei anna itsestään kaikkea likoon ja tekee temppuja puoliteholla. Sen sijaan yritän tehdä jokaisesta harjoituksestani mahdollisimman tehokkaan valmistautumalla siihen mahdollisimman hyvin sekä fyysisesti että psyykkisesti. 100% latauksen hankkiminen tulee periaatteessa jo itsestään, vaikka se ei aina täysin onnistukaan. Tärkeintä valmistautumisessa on tempun visualisointi, tiedän yleensä jo etukäteen pystynkö tekemään jotakin vai en, sillä tempun ollessa liian haastava yleensä myös mielikuvaharjoitteluni päättyy jonkinnäköiseen epäonnistumiseen tai on tavallista vaikeampaa. Ennen vaikean trikin tekemistä temppu on visualisoitava ja tehtävä täydellisesti mielessäsi monta kertaa. Harjoittelen lajitreenejä 4-6 viikossa ja aikataulujen mukaan siihen päälle lihaskuntoharjoituksia. Yleensä kehonhuolto tapahtuu trikkaustreeniä ennen tai jälkeen, tärkeintä minulle on lajin harjoittelu sillä trikkauksessa kyse on paljon paljon enemmän tekniikasta kuin voimasta.”
Saarela on tehnyt maailmalla joitain temppuja ensimmäisenä ja joitakin ainoana. Esimerkiksi tuplavolttia taaksepäin yhdeltä jalalta ei ole tehnyt ainakaan tiettävästi kukaan muu trikkaaja maailmassa. Toinen temppu, jota ei ole kukaan muu tehnyt, on side flip in back out -temppu eli tuplavoltti vauhdista niin, että ensimmäinen voltti on sivuttainen ja toinen voltti on taaksepäin.
Jos Vellu saisi palata yhteen kilpailuun tai tempun tekemiseen takaisin, mikä se olisi ja miksi?
”Hmmm.. Vaikea kysymys. Tykkään niin elää nykyhetkessä. Jos jotain pitäisi valita, täytyy minun sanoa vuonna 2009 epävirallisten trikkauksen EM-kisojen, The Big Trickin, voitto Saksassa. Se oli minulle tärkeä ja iso hetki, josta trikkausurani lähti nopeaan nousukiitoon. 16-vuotiaalle pojalle oli uskomaton fiilis päästä kilpailemaan omien idoleidensa kanssa ja saavuttaa jotain mikä tuntui silloin todella suurelta ja hienolta.”
Trikkausvideoita netissä katsellessa, tuntuu kuin uppoituisi johonkin omaan maailmaan. Välillä saa myös hämmästellä, kuinka trikkaajat onnistuvat tempuissaan ja hypyissään. Mutta mikä siinä trikkauksessa sitten kiehtoo ihmisiä? Ja mitä trikkaus on Vellulle itselleen?
”Olen kysynyt tätä kysymystä lukemattomilta ihmisiltä, kuten myös usein itseltäni. Mielestäni lajissa hienointa on vapaus. Trikkauksessa ei ole yhtä oikeaa tapaa tehdä liikkeitä, vaan jokainen harrastaja kehittää omia temppujaan ja tapaansa trikata haluamaansa suuntaan. Kuten esimerkiksi tanssissa, jokainen harrastaja pyrkii kehittämään oman tyylinsä jolla erottua muista harrastajista.
Trikkaus minulle itselleni on keino rentoutua, mahdollisuus matkustaa ympäri maailmaa ja tavata upeita, samanhenkisiä ihmisiä, jatkuva kilpailu omia rajojani vastaan, itseni jatkuvaa kehittämistä, yhteisön luomista, toisten auttamista ja positiivisen energian jakamista ja vastaanottamista.”
Suomessa trikkaus on vielä hieman tuntemattomampi, mutta kasvava laji. Jos verrataan trikkausta Suomessa ja ulkomailla, kuinka se eroaa näiden välillä esimerkiksi näkyvyydessä tai harrastajien määrässä?
”Suomessa harrastajia on melko vähän, luultavasti pari sataa aktiivia, ja laji on suhteellisen tuntematon suurelle yleisölle. Esim. jenkeissä ja Saksassa trikkaajia on runsaasti enemmän ja tunnettavuuskin hieman suurempaa. Toisaalta viime aikoina trikkaus on alkanut nostaa päätään ympäri Suomea ja erityisesti Tampereella, jonne minä ja esiintyjäryhmäni Unito olemme keskittyneet.
Näkyvyys ja mediahuomio riippuu aina täysin tapahtumajärjestäjästä ja hänen markkinointitaidoistaan. Esimerkiksi elokuussa 2014 ollessani tuomarina Red Bull Kick It trikkauskilpailussa Koreassa, esitettiin kilpailuja 19:llä eri televisio kanavalla Koreassa.”
Suomen trikkausyhteisö on keskittynyt pitkälti Tampereelle, jossa trikkausryhmä Unito harjoittelee Nääshallissa. Kuinka aloittaa Suomessa lajin harrastaminen ja mitä neuvoja antaisit ihmisille, jotka haluavat aloittaa trikkaamisen?
”Tampereella lajin aloittaminen on helppoa, sillä opetamme trikkausta lauantaisin Nääshallissa Budo 4 salissa: alkeiskurssi klo 14-15 ja jatkokurssi 15-16. Sunnuntaisin saa tulla harjoittelemaan Ikurin liikuntahallille vapaisiin harjoituksiin klo 20-21, joita Unitolaiset valvovat.
Jos et asu Tampereen lähiseudulla on paras keino etsiä lajista tietoa internetistä ja katsoa youtubesta paljon opetusvideoita eli tutoriaaleja eri liikkeisiin. Niin minä aloitin myös itse aikoinaan. Yritä houkutella kaverisi aloittamaan harjoittelu kanssasi, sillä yhdessä on paljon hauskempaa ja tehokkaampaa harjoitella ja voitte avustaa ja kannustaa toisianne. Sirkuksen, telinevoimistelun tai jonkun taistelulajin kuten taekwondon tai capoeiran alkeiskurssi ei myöskään ole pahitteeksi.”
Tampere-talossa 4.4. ja 5.4. järjestettävä Parsifal on maailman ensimmäinen trikkaukseen pohjautuva koko illan teatteriteos. Trikkausta on käytetty mausteena Broadwayllä ja Hollywood-leffoissa, mutta Parsifal on ensimmäinen esitys, joka pohjautuu trikkaukseen, ja muut elementit ovat tukemassa liikettä ja esitystä. Trikkaus on maailmalla kovassa nousussa, ja Unito on Facebookissa maailman seuratuin trikkausryhmä ja Vellu on suosituin trikkaaja.
Vellu, mikä on seuraava päämääräsi ja unelmasi?
”Seuraavana kiikarissa siintää maailman ensimmäinen koko illan trikkaukseen perustuva teatteriesitys Parsifal, joka saa ensi-iltansa Tampere-talon Isossa salissa 4.4. Unelmani olisi antaa nuorille trikkaajille ympäri maailmaa sellaisia mahdollisuuksia, joita minulla ei itselläni ollut aloittaessani: ohjattua opetusta, turvallinen paikka jossa treenata sekä mahdollisuus esiintyä ja kilpailla. Tavoitteenani on kehittää ja viedä lajia eteenpäin sekä edustaa omaa tapaani trikata sekä Suomessa, Euroopassa että muuallakin maailmassa.”
Jos trikkaus ei olisi elämäntapasi, mitä tekisit?
”Siinäpä vasta hyvä kysymys. Luultavasti tekisin jotain vastaavaa kuten lumilautailisin, skeittaisin, harrastaisin bmx pyöräilyä, motocrossia tai vaikkapa nyrkkeilyä. Aina meikällä on ollut tarve olla vähän vempula.”
Veli-Matti Saarela, intohimoinen trikkaaja, jätti Geehen suuren vaikutuksen. Positiivinen ja iloinen persoona, joka rakastaa sitä mitä tekee. Suuret kiitokset Vellulle! Haluatko lähettää terveisiä Gamblersin lukijoille?
”Hyvää alkavaa kevättä kaikille lukijoillenne! Elämä taas voittaa ja aurinko alkaa paistamaan. Pitäkää lippu korkealla ja uskokaa omaan tekemiseenne mitä ikinä teettekin. Uskoin aina itseeni ja trikkaukseen, vaikka en ikinä uskonut että tulisin olemaan tässä missä olen nyt ;) Toivottavasti joku teistä saa kipinän aloittaa uuden harrastuksen tätä artikkelia lukiessaan. Trikkaus on hieno laji.”
Kiinnostuitko trikkauksesta tai herättikö Vellu Saarela sinussa mielenkiintoa?
Vellun löydät facebookista; http://www.facebook.com/vellusta
Team Unito; https://www.facebook.com/TeamUnito
Parsifal-esityksen ensi-illasta lisätietoa osoitteessa; http://www.parsifal.fi/
Kiinnostaako nähdä miten trikkausta voi käyttää lavalla? www.uniflow.fi