38-vuotias sveitsiläinen Nikolas Buser on naisten lentopallomaajoukkueen seuraava päävalmentaja. Päävalmentajan sopimus on kaksivuotinen eli pitää sisällään vuodet 2023-2024. Päävalmentajan valinnan teki Lentopalloliiton hallitus torstaisessa kokouksessaan pitkällisen hakuprosessin päätteeksi.
Buser on toiminut nuorten maajoukkue- ja valmennuskeskuvalmentajana vuodesta 2020. Hänet palkattiin 2020 poikien päävalmentajaksi, mutta hän siirtyi jo neljä kuukautta myöhemmin tyttöjen päävalmentajaksi. Tuossa tehtävässä hän on toiminut sopimuksella, jota jatkettiin viime toukokuussa vuoteen 2024.
Ennen Suomeen tuloaan Buser toimi kotimaassa valmentajana vuodesta 2005 lähtien. Saksassa hän valmensi 2011-2012 ja Yhdysvalloissa 2014.
Buserin CV:hen kuuluu kotimaassaan Sveitsissä hankitut liikuntatieteen- ja valmennuksen alan koulutukset Bachelor of Science in Exercise and Sports Sciences Baselin yliopistosta sekä Major Physical Education, Major Exercise and Health Sciences Bernin yliopistosta.
– Olen todella innostunut mahdollisuudesta johtaa Suomen naisten lentopallomaajoukkuetta ja tunnen etuoikeutta sekä ylpeyttä edustaa tätä upeaa maata ja sen lentopalloyhteisöä isoimmilla kentillä.
– Kiitos Lentopalloliiton hallitukselle ja urheilutoimenjohtaja Tapio Kangasniemelle heidän luottamuksesta.
– On erittäin mielenkiintoinen ajankohta ottaa tehtävä vastaan ja jatkaa hienolle perustalle viime vuosina valettua työtä. Naisten maajoukkueessa on hyvä yhdistelmä kokeneita pelaajia sekä nuoria tulevaisuuden nimiä. Olen oppinut näiden Suomen vuosieni aikana sen, että kaikki ovat täällä innokkaita oppimaan ja sen, miten hyviksi me joukkueena voimmekaan tulla.
– Edessä on erittäin tiivis, jännittävä sekä mielenkiintoinen matka, jonka alkamista en malttaisi enää odottaa, Buser toteaa.
Päävalmentajaa lähdettiin kartoittamaan viime keväänä, kun tiedossa oli Tapio Kangasniemen siirtyminen Lentopalloliiton urheilutoimenjohtajaksi 2014-2022 kestäneen päävalmentajuutensa jälkeen.
Varsinainen haku käynnistyi syksyllä ja kaikkiaan hakijoita oli parikymmentä, joista noin puolet suomalaisia ja puolet muista maista. Seuraavassa vaiheessa hakuprosessin tehnyt ryhmä rajasi ehdokkaat kuuteen, joita kuultiin erinäisten dokumenttien avulla. Tämän jälkeen ehdolle jäi kaksi nimeä, jotka olivat ryhmän mukaan keskenään erilaisia tyyppejä.
– Tietysti maajoukkueen valmentaminen on päävalmentajapestissä se ydin, mutta kyllä painoarvoa laitettiin reilusti myös kansainvälisessä ympäristössä työskentelyn taitoihin, kykyihin toimia valmennusjärjestelmän tukena sekä potentiaaliin kehittyä valmentamisessa, Kangasniemi kertoo.
Hakuprosessia tukeneessa ryhmässä oli laajasti edustettuna laji- ja valmennustuntemusta. Ryhmän esityksen jälkeen Lentopalloliiton hallitus teki päätöksen asiasta torstaisessa kokouksessaan.
– Päävalmentajahaku tehtiin laajalla skaalalla, eri ihmisiä kuunnellen ja taitoja kartoittaen. Seurat olivat tässä tietysti keskeisessä asemassa, mutta myös pelaajien ääntä on kuunneltu prosessin tueksi, Kangasniemi toteaa.
– Kiitokset mm. Olympiakomitean huippu-urheiluyksikölle ja Kansainvälisen Lentopalloliiton FIVB:n Empowerment-rahastolle projektin auttamisesta.