Scroll Top

Tenhunen tähtää Tokion paralympialaisiin 2020 – ”Tällä hetkellä tuntuu, että olen parempi tennispelaaja kuin koskaan aiemmin”

Paraurheilu tennis Tenhunen

Pyörätuolitennispelaaja Taneli Tenhunen tavoittelee paikkaa Tokion paralympialaisiin 2020. Kiuruvedeltä kotoisin oleva Tenhunen aloitti paluunsa kilpakentille vuonna 2016 ja nyt kirkkaana tavoitteena on yltää toistamiseen paralympialaisiin.

URAN ALKUVUODET: ”TENNIS TUNTUI ALUSTA ASTI VAIKEALTA JA TÄSTÄ SAIN TODELLA VAHVAN KIPINÄN OPPIA LAJI”

33-vuotias Tenhunen on jo nuoresta alkaen ollut innokas liikkuja. Tenhusella on vahva urheilutausta, joka on auttanut myös tennisuralla. Ennen tennisammattilaisuutta pohjaa olivat erityisesti luomassa jääkiekko, salibandy ja koripallo. Tennikseen hän tutustui vuonna 2001.

– Tennis tuntui alusta asti vaikealta ja tästä sain todella vahvan kipinän oppia laji. Ensimmäinen tenniskokeiluni tapahtui kotiseudullani Kiuruveden ulkokentillä. Kyseinen kenttä löytyy edelleen paikkakunnalta – pitääkin käydä testaamassa kenttää nyt kesällä pitkästä aikaa. Kun innostun jostain, niin sitoudun siihen ja näin kävi tenniksen kanssa – nälkä kasvaa syödessä, kertoi Tenhunen.

Vuonna 2004 Tenhunen saavutti ensimmäisen miesten Suomen mestaruutensa ja kyseisenä vuotena olivat edessä myös ensimmäiset ammattilaisturnaukset Euroopassa.

– Se että tenniksestä tuli minulle ammatti on monen tekijän yhteensattuma. Erittäin isona asiana ovat oikeiden ihmisten sattuminen matkani varrelle. Alussa olivat vahvasti auttamassa ja motivoimassa treenikaverit Ari Aalto ja Antti Metsosekä valmentaja Repe Jokinen. Myös nykyinen Tennisliiton toimitusjohtaja Teemu Purho on ollut lähes alusta asti mukana matkallani. Lisäksi Eero Saaren ja Erik Hakkaraisen valmennusopit ovat vieneet minua eteenpäin.

Kuva: Tennisliitto

Tenhunen muistelee lämmöllä myös ensimmäistä ammattilaisturnaustaan Saksassa.

– Se on jättänyt vahvan muistijäljen – ei niinkään pelillisesti vaan kokemuksena. Näin useiden vuosien jälkeen on hienoa muistella noita alkuaikoja.

Tenhunen kehittyi kovaa vauhtia ja ensimmäinen kansainvälinen turnausvoitto tuli nelinpelistä Hollannissa vuonna 2006. Pekingin paralympialaiset olivat jo tässä vaiheessa silmissä ja vuonna 2007 tulikin toinen nelinpelimestaruus Ruotsissa sekä ensimmäinen kaksinpelin turnausvoitto kovatasoisessa Tsekin turnauksessa. Alkuvuosi 2008 sujui myös hienosti ja lopulta syyskuussa suomalainen pääsikin nauttimaan Pekingin paralympialaisista.

– Lopulta jäin hieman vajaaksi suorasta paikasta, mutta onneksi pääsin mukaan villillä kortilla. Peking jäi kaiken kaikkiaan upeana kokemuksena mieleen. Oli kyseessä sitten olympia- tai paralympiaurheilija, niin oman maan edustaminen on hieno ja tärkeä asia. Pienen pojan unelma toteutui. Edelleen menee kylmät väreet turnausta ajatellessa. Silloin ajattelin, että tämä oli ensimmäinen etappi ja seuraavana hyökätään Lontoon 2012 kilpailuja kohden. Mutta toisin siinä sitten lopulta kävi.

VAKAVA SAIRASTUMINEN 2011 JA PALUU KILPAKENTILLE 2016 – ”EN OLE SEKUNTIAKAAN KATUNUT COMEBACK-PÄÄTÖSTÄNI”

Lupaavassa nousukiidossa ollut ura koki käännekohdan vuonna 2011, jolloin Tenhunen sairastui munuaisen vajaatoimintaan. Seuraavat kolme vuotta kuluivat rankkojen dialyysihoitojen parissa. Ammattilaisura jäi tauolle, mutta tämä ei kuitenkaan vienyt sisukasta Tenhusta pois tenniskentiltä – peliura vaihtui valmennustyöhön Kuopion Tennisseurassa (KTS).

– Se oli rankkaa ja erilaista aikaa. Varsinkin alkuvaihe oli tiukka, kun sain kuulla diagnoosin. Matto lähti jalkojen alta. Oli hyväksyttävä faktat, mutta menihän asian käsittelyyn aikaa. Sitten sain KTS:n kautta valmennuspestin, joka antoi minulle muuta ajateltavaa ja mielekästä sisältöä vaikeiden aikojen keskelle.

Kuva: Tennisliitto

Marraskuussa 2014 Tenhuselle löytyi uusi munuainen. Tenhunen kertoo, että ajatus paluusta kilpakentille syntyi pikku hiljaa. Paluu kilpakentille tapahtui lopulta elokuussa 2016.

– Olin jo kerennyt hyväksymään, että ammattilaisura on taakse jäänyttä elämää ja muunlainen arki on alkanut. Vuoden 2015 tennispelaajien salibandyturnauksen, Härmälä Kupin, jatkoilla olin samassa pöydässä ainakin Jarkko Niemisen, Henri Kontisen, Harri Heliövaaran ja Hakkaraisen kanssa. Silloin Jarkko oli juuri lopettanut uransa ja sanoi etteikö minun tekisi mieli tehdä paluuta ja päättää urani omilla ehdoilla. Totesin etten oikein tiedä: periaatteessa kyllä, mutta toisaalta olin jo kuopannut ajatuksen ammattilaisuudesta. Sanoin myös, että kyllähän te tiedätte, että jos saisin kaiken loksahtamaan paikoilleen rahoituksesta lähtien, niin en sanoisi ei.

Nieminen oli näiden keskustelujen lisäksi vahvasti mahdollistamassa Tenhusen paluuta, kun hän osoitti tukea Tenhuselle Supertähdet-ohjelman hyväntekeväisyysosion kautta.

– En ole sekuntiakaan katunut comeback-päätöstäni. Olihan se jännittävää palata, kun en ollut pelannut ammattilaisturnauksia viiteen vuoteen. Nopeasti huomasin olevani kuitenkin lähellä ammattilaistasoa. Eli ei muuta kuin vauhti päälle ja yrittämään – sillä tiellä ollaan edelleen.

TOKION PARALYMPIALAISET TAVOITTEENA: ”USKON, ETTÄ VUODEN PÄÄSTÄ MAAILMANLISTASIJOITUKSENI ON RIITTÄVÄ TURNAUKSEEN PÄÄSEMISEKSI”

Paluu kilpakentille on sujunut hienosti Tenhusella. Vuonna 2017 tilille napsahti kaksi nelinpelimestaruutta ja viime vuonna tuli yksi nelinpelin turnausvoitto ja yksi kaksinpelin finaalitappio. Lokakuussa 2018 hän saavutti uransa korkeimmat maailmanlistasijoitukset, kun kaksinpelilukema näytti 60 ja nelinpelisijoitus 55. Tällä hetkellä Tenhusen kaksin- ja nelinpelin maailmanlistasijoitus on 68. Nyt Tenhusen päivittäisestä valmennuksesta vastaa KTS:n Alpo Kärkkäinen, Hakkarainen on myös edelleen mukana ja fysiikkavalmennuksesta vastaa Kunnonsali sekä taustalla on lukuisia yhteistyökumppaneita mahdollistamassa ammattilaisarkea.

Vuosi 2019 alkoi hieman haastavasti, mutta toukokuussa Tenhunen ylsi nelinpelifinaaliin Sveitsissä – lue lisää. Suomalainen on kohdannut todella kovia kaksinpelaajia ja ottelut ovat kääntyneet vastustajille. Tenhusella riittää kuitenkin luottoa peliinsä ja hyvä harjoitusvire on nyt alkanut näkyä kentällä.

– Kokonaisuutena pelini on tällä hetkellä ihan hyvää. Kovia kaavioita on tullut viime aikoina vastaan ja harmittavan tiukkoja tappioita hyviä pelaajia vastaan. Luotto siihen, että nuokin matsit alkavat kääntyä itselleni on kova. Tällä hetkellä tuntuu, että olen parempi tennispelaaja kuin koskaan aiemmin.

Tenhunen kertoo, että he ovat tehneet isojakin muutoksia hänen peliinsä nykytenniksen tuomien uusien vaatimusten johdosta.

– Pyörätuolitennis on ammattimaistunut: pelaajat ovat vahvempia, nopeampia ja lyövät kovempaa – hyvin pitkälti samalla tavalla kuin pystytenniksessä. Olen aina ollut hyvä puolustamaan, mutta nyt on täytynyt kehittää erityisesti aloitteenottokykyä ja hyökkäyspelaamista.

Tenhusella on selkeä tavoite mielessään: Tokion paralympialaiset 2020. Pyörätuolitennis on kuulunut paralympialaisten lajivalikoimaan vuodesta 1992 lähtien. Tokion paralympialaiset ovat luvassa 25.8.-6.9.2020. Miesten turnaukseen pääsee mukaan 56 pelaajaa. 40 maailmanlistan parasta pelaajaa pääsee suoraan kisoihin – kuitenkin yhdestä maasta voi maksimissaan olla neljä pelaajaa mukana. Maailmanlistasijoitukset katsotaan 8.6.2020. Lue lisää paralympiatenniksen koko karsintasysteemistä täältä.

– Uskon, että vuoden päästä maailmanlistasijoitukseni on riittävä turnaukseen pääsemiseksi – erittäin kova kilpailu näistä paikoista tullaan luonnollisesti käymään. Kovasti olemme tehneet töitä ja tällä hetkellä minulla on myös hyvä kisarutiini yllä. Luotan tekemiseeni ja lähden tavoittelemaan paikkaa Tokiossa, päätti Tenhunen.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.