Scroll Top

Voimistelun seuraaminen olympialaisissa vaatii tietoa

image

Voimistelussa kilpaillaan Olympialaisissa 28:tta kertaa. Kilpailut käydään Arena Olympica do Riossa, jonne mahtuu yleisöä 12 000. Voimistelu on siinä mielessä mielenkiintoinen laji, että eri kilpailumuotoja on lukuisia ja ne kannattaa tietää ja tajuta niin seuraaminen on mukavampaa.

MITÄ VOIMISTELU ON?

Voimistelu jaetaan eri luokkiin, jotka eroavat valtavasti toisistaan. Voimistelussa nähään niin langanlaihoja nuoria naisia kuin huikean lihaksikkaita miehiä.

Voimistelun lajit Olympiakisoissa ovat:

Telinevoimistelu
Rytminen voimistelu
Trampoliinivoimistelu

Telinevoimistelussa miesten puolella kilpaillaan kuudella telineellä (permanto, hevonen, renkaat, hyppy, nojapuut, rekki) ja naisten telinevoimistelussa neljällä telineellä (hyppy, permanto, puomi, nojapuut).

Embed from Getty Images

Rytmistä voimistelua harrastavat olympialaisissa vain naiset. Välineinä ovat naru, pallo, vanne, keilat ja nauha. Myös joukkueina kilpaillaan. Yksilösuorituksen kesto on noin puolitoista minuuttia.

Trampoliinivoimistelu on kaikille tuttua takapihoilta. Kilpatrampoliini on suorakulmion muotoinen ja noin 3×5 metriä. Trampoliinivoimistelussa tehdään trampoliinilta mahdollisimman korkealle ponnistaen erilaisia eteenpäin ja taaksepäin pyöriviä liikkeitä. Trampoliinille voi laskeutua jaloille, istualteen, vatsalleen ja selälleen, joten liikevariaatioita on monia. Maailman huippujen hypyt yltävät jopa kahdeksan metrin korkeudelle ja voimistelijat suorittavat kymmenen liikkeen sarjaan useita kolmoisvoltteja, jonka jälkeen jatkavat kierteisillä kaksoisvolteilla.

Embed from Getty Images

SUOMALAISET VOIMISTELUSSA

Suomesta mukaaan saadaan upeasti kaksi urheilijaa.

EkaterinaKatjaVolkova valloitti ensimmäisenä suomalaisena 16 vuoteen olympiapaikan rytmisessä voimistelussa sijoittumalla neljänneksi kisakaupungissa Rio de Janeirossa pidetyssä jatkokarsintakilpailussa. Vantaalaista voimisteluseura Eliseä edustava Volkova on Mäkelänrinteen urheilulukion oppilas, mutta hän harjoittelee olympiakisoja varten täysipäiväisesti Kisakallion urheiluopistolla valmentajansa Larisa Gryadunovan johdolla.

Oskar Kirmes syntyi Islannissa, jossa hänen virolainen isänsä ja valmentajansa Mati Kirmes tuolloin työskenteli. Hän kasvoi äitinsä kotimaassa Ruotsissa, josta perhe muutti Suomeen vuonna 2008. Ruotsin väreissä arvokisauransa aloittanut Oskar sai Suomen edustusoikeuden vuonna 2013. Tähänastisen uransa parhaat sijoitukset Kirmes saavutti Montpellierin EM-kisoissa 2015, jolloin hän oli moniottelussa 17:s ja parhaalla telineellään permannolla yhdeksäs. Olympiapaikan hän valloitti jatkokarsintakilpailussa Rio de Janeirossa huhtikuussa. Suomella on edellisen kerran ollut edustus miesten olympiavoimistelussa Münchenissä 1972.

YHTEENVETO

Kyseessä on äärerrömän mielenkiintoinen laji ja etenkin miesten telinevoimistelussa tullaan näkemään huikeita suorituksia.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.