Trinidad ja Tobago päihitti USA:n miesten pitkässä viestissä – Barshim mestariksi korkeudessa

IAAF World Championships logo

Lontoossa kisatut yleisurheilun MM-kilpailut päättyivät sunnuntai-iltana seitsemään finaaliin. Viimeisen kisapäivän iltana ei nähty suomalaisia.

Miesten korkeudessa voiton vei ennakkosuosikki Qatarin Mutaz Essa Barshim tuloksella 235, jonka ylitti ensimmäisellä yrityksellä kuten aiemmatkin korkeudet. Toiseksi tuli neutraalina kisaava Venäjän Danil Lysenko 232 tuloksella ja kolmannen sijan nappasi Syyrian Majd Eddin Ghazal tuloksella 229. Mitalisuosikkeihin kuulunut Ukrainan Bohdan Bondarenko epäonnistui pahasti jääden yhdeksänneksi 225 tuloksella.

Naisten kiekossa Kroatian Sandra Perkovic teki kovaa sarjaa heittäen kahdesti yli maagisen 70 metriä. Perkovicin voittotulos oli 70,31. Hopeaa sai Australian Dani Stevens 69,64 tuloksella ja pronssia nappasi Ranskan Melina Robert-Michon tuloksella 66,21.

Miesten 1500 metrillä Kenia nappasi kaksoisvoiton. Voiton vei hyvävauhtisessa kisassa Elijah Manangoi ajalla 3,33,61. Toiseksi tuli Timothy Cheruiyot 3,33,99 ajalla ja pohjoismaalaisittain saatiin iloa, kun Ingebrigtsenin veljeksistä Filip taisteli kolmanneksi 3,34,53 ajalla.

Myös naisten 800 metrillä nähtiin kovavauhtinen kilpailu. Voiton vei Etelä-Afrikan Caster Semenya ajalla 1,55,16, joka on kauden kärkitulos. Toiseksi tuli Burundin Francine Niyonsaba 1,55,92 ajalla ja kolmas oli Yhdysvaltojen Ajee Wilson ajalla 1,56,65.

Naisten 5000 metrillä käytiin voittotaistelu Etiopian Almaz Ayanan ja Kenian Hellen Obirin kesken. Voiton vei lopulta paremmalla loppukirillään Obiri ajalla 14,34,86 jättäen Ayanan lopulta lähes 5,5 sekunnin päähän. Kolmanneksi tuli Hollannin Sifan Hassan.

Kisat huipentuivat 4 x 400 metrin viesteihin. Naisten viestissä Yhdysvallat oli täysin ylivoimainen joukkueella Quanera Hayes, Allyson Felix, Shakima Wimbley ja Phyllis Francis ajalla 3,19,02 jättäen muut peräti kuuden sekunnin päähän. Hopeaa sai kotiyleisön riemuksi Iso-Britannia 3,25,00 ajalla ja pronssin nappasi Puola 3,25,41 ajalla.

Miesten viestissä Trinidad ja Tobago onnistui katkaisemaan Yhdysvaltojen kuuden kultamitalin putken. Trinidadin joukkueen Jarrin Solomon, Jereem Richards, Machel Cedenio ja Lalonde Gordon voittoaika oli 2,58,12. Yhdysvallat tuli toiseksi 2,58,61 ajalla ja kisaisäntä Iso-Britannia nappasi kolmannen sijan 2,59,00 ajalla.

Mitalitaulukossa Yhdysvallat oli ylivoimainen ykkönen peräti 30 mitalilla, joista 10 kultaa, 11 hopeaa ja 9 pronssia. Toiseksi tuli 11 mitalilla (5 kultaa – 2 hopeaa – 4 pronssia) ja kolmas oli Etelä-Afrikka kuudella mitalilla (3 kultaa – 1 hopea – 2 pronssia). Pohjoismaista paras oli Norja yhdellä kullalla ja yhdellä pronssia.

Kahden vuoden päästä MM-kilpailut käydään Dohassa, Qatarissa.