Jääkiekon MM-kisat – Leijonat kohtaa kisaisäntä Ranskan

LEIJONAT

Jääkiekon MM-kisoissa Leijonilla on yhden välipäivän jälkeen luvassa kisojen toinen ottelu, kun vastaan asettuu isäntämaa Ranska. Suomi aloitti kisat nihkeällä 3-2 voitolla Valko-Venäjästä. Ranska puolestaan hävisi eilen avauspelissään Norjalle samoin 3-2 lukemin. Suomi ja Ranska kohtasivat viime vuoden kisoissa sekä myös 2013 kotikisoissa ja molemmat ottelut päättyivät Leijonien 3-1 voittoon, joten tiukkoja pelejä ovat viime kohtaamiset olleet.

Ennakkoasetelmat

Suomi

Perjantaina pelatussa MM-kisojen avausottelussa Leijonat aloittivat hyvin ja johtivat  ensimmäisen kuuden minuutin jälkeen peliä jo 2-0 Sebastian Ahon ja Oskar Osalan maaleilla. Hyvän alun jälkeen Leijonien ote hävisi ja ottelun loppu oli Suomelta todella nihkeä.

Erityisesti pelin avaaminen oli Suomelta hidasta ja tämä näkyi erityisesti hyökkäyksiin lähdöissä ja alueelle murtautumisessa. Ranskaa vastaan Leijonien pitää pelata nopeampaa ja aktiivisempaa kiekkoa, jonka lisäksi syöttöjen laadun pitää olla huomattavasti parempaa mitä Valko-Venäjä ottelussa nähtiin.

Suomelle tuli myös avausottelussa varsinkin kahdessa jälkimmäisessä erässä hurja määrä helppoja kiekonmenetyksiä, josta syntyi myös vaaranpaikkoja omaan päähän. Vaikka Ranska onkin ennakkoon selvästi heikompi jääkiekkomaa kuin Suomi niin löytyy sieltäkin sen verran taitoa, että helpot kiekonmenetykset osataan käyttää hyväksi.

Tämän päivän ottelussa olisi hyvä nähdä myös parempaa ylivoimaa mitä avausottelussa nähtiin. Suomi sai yllättävän vähän hankittua jäähyjä vastustajalle joka kertoo myös siitä, että hyökkäysalueella ei saatu vastustajaa tarpeeksi vaikeuksiin ja sitä kautta rikkomaan. Hyviä maalipaikkoja pitäisi myös saada tänään huomattavasti enemmän mitä perjantain ottelussa saatiin. Suomen hyökkäys pyöri turhan usein kulmissa tai kaukana maalista eli poissa hyviltä maalintekopaikoilta.

Mikäli Suomi pystyy pelaamaan sitä hyvää kiekkoa mitä nähtiin ensimmäinen erä Valko-Venäjää vastaan, voi tämän päivän ottelusta tulla Suomelle todella hyvä jääkiekkonäytelmä. Leijonat pystyi pelaamaan perjantaina ekat kaksikymppiä sillä tasolla mitä joukkueelta odotetaan ja hyökkäys pyöri iloisesti ja maalipaikkoja tuli solkenaan. Jos tänään nähdään yhtä iloista peliä koko 60 minuuttinen voi taululla olla, jopa murskalukemat Suomen eduksi.

Ranska

Kisaisäntä Ranska kuuluu jääkiekon MM-kisojen niin sanottuihin pieniin lätkä maihin. Viime vuoden kisat oli joukkueelle hankalat ja se oli MM-kisoissa vasta sijalla 14. Ranska on muutenkin ollut tyypillisesti sijoilla 12-14, mutta 2014 kisoissa joukkue yllätti ja ylsi aina puolivälieriin asti, jossa tie nousi kuitenkin pystyyn Venäjää vastaan. 2014 kisoissa joukkue voitti muun muassa Kanadan, joten joukkueessa on potentiaalia yllättää hyvänä päivänä.

Ranska aloitti MM-kisat eilen kohtaamalla avauspelissään Norjan. Joukkue taisteli hyvin, mutta joutui lopulta taipumaan niukasti lukemin 3-2. Joukkueen kaksi kärkiketjua on todella vaarallisia ja niistä löytyy todella laadukkaita pelaajia. Ykkösketjussa pelaa kaksi NHL:ssä kiekkoilevaa hyökkääjää Dallasin Antoine Roussel sekä Philadelphian Pierre Bellemare. Kakkosketjussa puolestaan pelaa Moskovan TsSKA:ssa ammatikseen pelaava Stephane Da Costa, joka teki eilisessä Norja ottelussa joukkueen molemmat maalit.

Mikäli Ranska saa otteluun hyvän alun pystyy se, jopa horjuttamaan jokseenkin kokematonta Suomen joukkuetta. Joukkueessa on kuitenkin yllättävän paljon laatua ja mikäli se saa kotiyleisön edessä hurmoksen päälle on sillä omat mahdollisuutensa. Jäähyjä joukkueen pitää välttää, koska eilisessä Norja ottelussa se otti kuusi kahden minuutin jäähyä, joten samaan jäähymäärän ei tänään ole varaa. Myös maalivahtipelin pitää onnistua nappiin. Joukkueen maalilla mitä ilmeisimmin aloittaa NHL:ssä pitkän uran tehnyt ja nykyisin Sveitsissä kiekkoileva kokenut 41 -vuotias Cristobal Huet.

Arvio

Ennakkoon ottelun pitäisi olla Suomelle pelkkä suupala, mutta kaksi edellistä kohtaamista Ranskan vastaan ovat näyttäneet, että sitä ei pidä aliarvioida. Mikäli Suomi saa otteluun samanlaisen alun kuin perjantaina ja pystyy pelaamaan sillä tasolla millä se Valko-Venäjä pelin aloitti niin ottelusta tulee Leijonien näytös. Toisaalta jos ottelu alkaa Suomen kannalta nihkeästi voi Ranskan hyvä ja kokenut hyökkäysosasto tehdä Suomen pakistolle vaikean illan. Leijonilta vaaditaan kärsivällisyyttä ja riittää, että ottelusta otetaan vaadittavat 3 pistettä. Gee veikkaa Suomen ottavan rutiinilla 3-1 tai 4-1 voiton, jolla se pääsee lähtemään hyvästä tilanteesta huomenna pelattavaan tärkeään Tshekki otteluun.