Hussong ylivoimainen naisten keihäässä – Jakob Ingebrigtsen mestariksi 1500 metrillä

logo_berlin

Saksan Berliinissä oli perjantaina yleisurheilun EM-kilpailuissa ohjelmassa mm. kahdeksan loppukilpailua.

Illan ylivoimaisin voittaja nähtiin naisten keihäässä. Sen vei kotiyleisön riemuksi Saksan Christin Hussong. Hän heitti voittoheittonsa 67,90 heti ensimmäisellä, joka on hänen uusi ennätys. Hussong päihitti seuraavat peräti yli kuuden metrin erolla. Toiseksi tuli Tshekin Nikola Ogrodnikova 61,85 tuloksella ja kolmannen sijan nappasi Liettuan Liveta Jasiunaite tuloksella 61,59.

Eilisessä karsinnassa kauden parhaansa tehnyt Jenni Kangas ei onnistunut finaalissa parhaalla tavalla. Kankaan paras heitto oli 54,95, jolla jäi loppukilpailussa sijalle 12.

Miesten 1500 metrillä tehtiin historiaa, kun Ingebrigtsenin veljeksistä nuorin Jakob voitti. Hänestä tuli historian ensimmäinen 2000-luvulla syntynyt Euroopan mestari. Vasta 17-vuotias Jakob Ingerigtsen hallitsi kisaa kärkipäässä ja pysyi kärjessä loppuun asti. Puolan Marcin Lewandowski nousi vahvalla loppukirillään toiseksi jääden voittajasta vain 0,04 sekuntia. Kolmanneksi tuli Iso-Britannian Jake Wightman.

Miesten pika-aidoissa käytiin todella tiukka taistelu voitosta. Ranskan Pascal Martinot-Lagarden ja venäläinen Sergei Shubenkovin ajat olivat täsmälleen sama 13,17. Mestaruuden vei lopulta vain kahden tuhannesosan erolla Martinot-Lagarde. Pronssin nappasi Espanjan Orlando Ortega 13,34 ajalla.

110m aitojen välierässä oli mukana Elmo Lakka. Hän oli eränsä viides tehden ennätyksen 13,60. Lakka paransi ennätystään 0,07 sekuntia. Sillä Lakka oli välierien 17:s ja jäi finaalipaikasta 0,15 sekuntia.

Naisten kolmiloikassa voiton vei Kreikan Paraskevi Papahristou tuloksella 14,60. Voittotuloksen lisäksi Papahristou sai ainoastaan yhden onnistuneen hypyn. Hopea meni Saksan Kristin Gierisch tuloksella 14,45 ja pronssille loikki Espanjan Ana Peleteiro 14,44 tuloksella.

Finaalissa oli mukana myös Kristiina Mäkelä. Hän ei saanut loppukilpailussa ihan niin hyviä hyppyjä kuin karsinnassa. Mäkelä oli lopulta kisan yhdeksäs tuloksella 14,01.

Miesten 400 metriä hallitsi Iso-Britannian Matthew Hudson-Smith. Hän piti alusta loppuun asti ykköspaikan. Hudson-Smithin voittoaika oli 44,78. Himmeämmät mitalit menivät Belgian Borleen veljeksille. Hopean sai Kevin 45,13 ja pronssia Jonathan ajalla 45,19.

Naisten seitsenottelun mestaruuden vei ennakkosuosikkina ollut Belgian Nafissatou Thiam 6816 pisteellä. Thiam ratkaisi voittonsa keihäässä heitettyään siinä huipputuloksen yli 57 metriä. Toiseksi tuli Iso-Britannian Katarina Johnson-Thompson 6759 pisteellä ja Saksan Carolin Schäfer kolmas 6602 pisteellä.

Aikuisten arvokisadebyytin tehnyt Maria Huntington oli tekemässä ennätystä ja hätyyttelemässä 6000 pisteen rajaa, mutta se kaatui viidennessä lajissa pituudessa, jossa hän jäi yli puoli metriä ennätyssarjan hypystään. Huntington oli lopulta kisan 19:s 5731 pisteellä.