Scroll Top

Pennasen Analyysi osa 3 – Katsaus jalkapallon MM-kisojen positiivisiin asioihin

kysymys

Nyt kun jalkapallon MM-kisoissa vietetään välipäiviä, on ennakoiden sijaan aika käsitellä kisojen onnistumisia pääosin joukkueiden osalta. Samalla käydään läpi myös maalipörssin tämän hetkistä tilannetta ja kuka pelaaja mahdollisesti tulee voittamaan maalipörssin.

MM-kisojen kolme positiivista asiaa

Ruotsi

Ennakkoon moni epäili Ruotsin mahdollisuuksia MM-kisoiss. Olihan joukkueen hyökkäyksestä poissa maan suurin jalkapallotähti Zlatan. Itse kisoissa joukkue on sitten näyttänyt, että tiiviillä joukkuepelaamisella voi pärjätä kisoissa varsin hyvin vaikka oma hyökkäyspelaaminen olisikin ehkä hivenen heikolla tasolla eritoten hyökkääjien viimeistelyn osalta. Ruotsin puolustuspelaaminen on säväyttänyt kisoissa positiivisesti ja joukkue on pystynyt pitää maalinsa kolme kertaa puhtaana ja vain hallitseva maailmanmestari Saksa pystyi tekemään maaleja Ruotsin verkkoon. Joukkueen menestys onkin ollut maan jalkapallohistorian parasta 2000-luvulla ja edellisen kerran Ruotsi on menestynyt paremmin USA:n 1994 MM-kisoissa , kun maa oli kisoissa upeasti pronssilla.

Embed from Getty Images

 

Venäjä

Kisaisäntä Venäjä on ollut MM-kisoissa todella upea piristysruiske. Ennen kisoja joukkuetta kritisoitiin todella paljon eikä maalle menestys mahdollisuuksia juuri annettu. Toki jatkopaikka oli joukkueelle mahdollinen hyvän lohkoarvonnan seurauksena, mutta silti moni uskoi joukkueen jäävän alkulohkoon. Tosin tilastot olivat Venäjän puolella jo ennen MM-kisoja, sillä kisaisäntä oli jäänyt ennen tämän vuoden turnausta vain kertaalleen alkulohkoon ja tämä tapahtui Etelä-Afrikan järjestämissä 2010 MM-kisoissa.

Venäjä sai kisoille myös unelma startin, kun se voitti avausottelussa Saudi-Arabian maalein 5-0. Voitto nosti hurjasti sekä joukkueen, että kannattajien itseluottamusta, joka näkyi myös alkulohkon toisessa ottelussa, jossa maa kukisti Egyptin. Vaikka Venäjä kärsikin alkulohkon päätösottelussa tappion Uuguaylle eteni Venäjä jatkoon lohkokakkosena. Joukkue teki alkulohkossa yhteensä kahdeksan maalia, mikä oli kaikista alkulohkon joukkueista toiseksi eniten yhdessä Englannin kanssa.

Neljännesvälierässä joukkue näytti, että kisoissa ei ratkaise tyylipisteet vaan tulos. Joukkue pelasi Espanjaa vastaan loistavalla taktiikalla luottaen omaan puolustukseen ja vaikka Espanja pitikin enemmän palloa ja loi enemmän tekopaikkoja, niin Venäjä selviytyi päämääränsä eli rankkarikisaan, jossa joukkueen kasetti kesti loistavasti ja näin Venäjä eteni upeasti jo puolivälieriin asti. Puolivälierissä joukkue kohtaa kisoissa hyvin esiintyneen Kroatian ja vaikka vastus onkin kovaa luokkaa niin mikäli Venäjä pystyy toteuttamaan taktiikkaa yhtä hyvin kuin Espanjaa vastaan, on joukkueella kaikki saumat edetä jopa välieriin asti. on 

 

VAR-järjestelmä

Venäjän MM-kisoissa on ollut ensi kertaa käytössä videotuomarijärjestelmä VAR. Vaikka järjestelmä on otettu käyttöön jo vuonna 2016 niin moni epäili, että järjestelmä tulee MM-tasolla liian nopeasti käyttöön ja että tilanteiden tutkiminen tulee viemään aivan liian paljon aikaa. MM-kisat ovat näyttäneet, että VAR.in mukaan tulo arvoturnauksiin on ollut erinomainen uudistus ja varsinkin rangaistuspotkuun johtaneissa tilanteissa järjestelmästä on ollut valtavasti hyötyä. Lisäksi, kun stadioneilla on 33 eri kamerakulmaa käytössä vähentää se rutkasti puolustajien rikkomisia rangaistusalueen sisällä, koska kaikki rikkeet on nyt reaaliaikaisesti nähtävissä. Myös pelko siitä, että tilanteiden tarkistamiseen menisi liikaa aikaa on osoittautunut täysin turhaksi. Tuomarit ovat tarkistaneet tilanteet yllättävänkin nopeasti ja antaneet käytännössä 100 prosenttisesti oikean päätöksen tarkistuksen jälkeen. Kaiken kaikkiaan VAR on ollut loistava uudistus jalkapallolle ja tehnyt lajista entistä rehellisempää ja koiruudet on saatu kitkettyä järjestelmän ansiosta todella hyvin pois.

Embed from Getty Images

 

Katsaus maalipörssiin

Jalkapallon MM-kisoissa maalipörssi on tällä vuosituhannella voitettu keskimäärin viidellä tai kuudella maalilla pois lukien vuoden 2002 MM-kilpailut jolloin Ronaldo teki kisoissa kahdeksan maalia. Tämän vuoden MM-kilpailussa maalipörssiä johtaa tällä hetkellä Englannin hyökkääjä Harry Kane, joka on tehnyt tähän mennessä kisoissa jo kuusi maalia. Lukemaa voi pitää todella kovana, koska Kane on pelannut kisoissa vasta kolme ottelua. Toki maaleista puolet on tullut rankkareista, mutta siitä huolimatta maalimäärä on todella kova tässä vaiheessa turnausta. Kanen ainoa haastaja on käytännössä Belgian Romelu Lukaku, joka on tehnyt turnauksessa neljä maalia, mutta kun Belgia pelaa kovemmalla puolella kaaviota on Kanen maalipörssin voitto hyvin todennäköinen. Toki ratkaisuun voi nousta se kumpi maa etenee turnauksessa pidemmälle. Mikäli esim Englanti tippuisi puolivälierissä Ruotsia vastaan olisi tällöin Lukakulla saumat ohittaa Kane mikäli Belgia itse etenisi neljän joukkoon. Tällöin Lukaku pääsisi pelaamaan kaksi peliä enemmän kuin Kane. No tämä kaikki oli vain pohdintaa ja pelit sitten lopulta näyttävät kuka maalipörssin voiton lopulta ottaa.

Embed from Getty Images

 

Tilanne maalipörssissä

Harry Kane Englanti 6 maalia

Romelu Lukaku Belgia 4 maalia

Cristiano Ronaldo Portugali 4 maalia

Denis Tsheryshev Venäjä 3 maalia

Artem Dzjuba Venäjä 3 maalia

Diego Costa Espanja 3 maalia

Kylian Mbappe Ranska 3 maalia

Edinson Cavani Uruguay 3 maalia

Related Posts

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.